Kranslegging

Kranslegging

Herdenking in het Victoriepark: een eerbetoon aan de vrijheid

Op de avond voor Alkmaar Ontzet vindt in het Victoriepark een bijzondere herdenkingsplechtigheid plaats. Leerlingen van de Adelbertusschool brengen samen met het Trompetterkorps Alkmaar een korte voorstelling ten tonele waarin centrale momenten uit de geschiedenis van Alkmaar tot leven worden gebracht.

De ceremonie begint met een toespraak, gevolgd door een toneelstuk waarin onder andere Willem van Oranje, koning Filips II, de Watergeuzen en de stadstimmerman met de beroemde brief in de polsstok een rol spelen. Aansluitend leggen de burgemeester, de kinderburgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging gezamenlijk een krans bij het standbeeld van Victoria.

Historische context

De kranslegging is een traditie die haar oorsprong vindt in 1876, het jaar waarin het monument van de godin Victoria werd onthuld. Tot 1986 werd op deze locatie ook de officiële Ontzetrede uitgesproken, een rol die inmiddels is overgenomen door de Grote Kerk. Het Stedelied wordt nog altijd aan het einde van de plechtigheid gezongen.

Jong talent op het podium

Sinds 2001 wordt elk jaar een historisch toneelstuk opgevoerd door leerlingen van de Adelbertusschool. In ongeveer twintig minuten worden sleutelmomenten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uitgebeeld. De regie en muzikale begeleiding liggen in handen van leerkracht Rick Barnaart van Bergen.

Gedichtenwedstrijd voor scholieren

Leerlingen uit de bovenbouw van Alkmaarse basisscholen kunnen deelnemen aan de jaarlijkse gedichtenwedstrijd rondom het thema Alkmaar Ontzet. Het onderwerp mag breed worden geïnterpreteerd: van persoonlijke herinneringen tot historische gebeurtenissen.

Inzendingen kunnen tot en met 30 september worden gestuurd naar: gerben.kossen@8october.nl.

De winnende dichter draagt zijn of haar werk voor tijdens de plechtigheid in het Victoriepark. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd op de Alkmaar Ontzet-pagina van het Alkmaars Nieuwsblad.


Alle data

  • 7 okt. 2025 18:30 - 19:00

Toegankelijkheid

Geen toegankelijkheid data gevonden


Ga terug